Saturday, May 17, 2014

Apakah maksud G6PD?

Apa itu G6PD?


Ramai sgt yg tanye apa tu G6PD? ade jugak la segelintir yg tak pernah dengar o tak penah tahu ape ke bende G6PD ni..mummy tak bape hairan la sbb adik mummy ade yg G6PD, anak ke 3 mummy pon..sepupu sepapat mummy pon ader jugak 3 4 org G6PD. 

ha lagi satu ramai jugak yg tanye ibu yg ade anak G6PD boleh ke mkn SHAKLEE sbb masih breastfeed baby?  jom jom...kita kongsikan dlu apa itu G6PD...

S1 : Apakah glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD)?

 
G6PD ialah sejenis enzim yang diperlukan untuk menstabilkan membran sel darah merah dengan pengaktifan (inactivation) kompoun oksidan. Jika G6PD berkurangan sel-sel merah akan menjadi rosak dan pecah (hemolisis) apabila pesakit termakan atau terdedah kepada bahan-bahan yang mempunyai ciri-ciri pengoksida. Lebih kurang 3-5% penduduk Malaysia kekurangan G6PD. 


S2 : Apakah gejala-gejala dan tanda-tanda pesakit defisiensi G6PD? 


Bagi bayi baru lahir. Kekurangan G6PD boleh berlakunya jaundis yang patologik. Jaundis bayi-bayi berkenaan terlalu tinggi tahap bilirubin mereka hinggakan pertukaran darah diperlukan. Kesan-kesan sampingan seperti dibincangkan dalam 'Jaundis Neonat' boleh berlaku.


Bagi kebanyakan pesakit defisiensi G6PD hemolisis tidak ketara sehingga 48-96 jam selepas pesakit telah memakan bahan-bahan pengoksida seperti aspirin, sulfonamid, ubat malaria(seperti primaquin), naftalin dan kacang parang (fava beans). Jangkitan juga boleh menyebabkan hemolisis. Gejala-gejala hemolisis akut bagi pesakit ini ialah kepucatan yang akut dan jaundis. Hemoglobinuria (hemoglobin dalam air kencing) akan menjadikan air kencing berwarna gelap. Kematian boleh berlaku tertakluk kepada berapa teruknya hemolisis yang berlaku.


S3 : Apakah penyiasatan makmal yang perlu dilakukan?


Hemoglobin akan berkurangan apabila hemolisis berlaku dan tahap bilirubin tak konjugat(unconjugated.indirect SB) akan meningkat. Pemeriksaan hemoglobin dalam urin juga positif jika terdapat hemolisis akut.


Apabila pesakit mengalami hemolisis akut, ujian G6PD selalunya menunjukkan tiada defisiensi walaupun G6PD berkurangan dalam seseorang pesakit. Oleh itu, ujian G6PD patut dilakukan sebagai ujian penyaringan dalam semua bayi yang baru lahir atau ke atas pengidap penyakit apabila mereka sihat dan tidak mengalami hemolisis.  Pengiraan retikulosit juga akan meningkat dalam hemolisis akut yang melibatkan defisiensi G6PD.


S4 : Apakah rawatan untuk penyakit defisiensi G6PD? 


Rawatan kekurangan G6PD ialah dengan cara pencegahan


1. Ujian penyaringan G6PD dilakukan di semua hospital dan klinik perbidanan ke atas bayi-bayi yang baru lahir dengan mengambil spesimen daripada darah tali pusat bayi. Bayi tidak patut dibenarkan pulang dari hospital tanpa pengetahuan status G6PDnya.


2. Jika diagnosis defisiensi G6PD telah dibuat, pencegahan daripada hemolisis perlu dilakukan dengan cara pengajaran berkenaan ubat-ubatan dan bahan-bahan makanan yang patut dielakkan daripada pesakit. Mereka patut memakai rantai "medic alert" yang memberi maklumat mengenai penyakit kekurangan enzim G6PD. Satu senarai ubat-ubatan juga perlu diberi kepada pesakit supaya mereka dapat menunjukkan kepada doctor apabila mereka memerlukan rawatan. 
3. Jika pesakit termakan ubat-ubatan pengoksida seperti dalam senarai yang ada dan dimasukkan ke wad dengan hemolisis akut, pemindahan darah mungkin perlu diberi jika hemolisisnya terlalu teruk. Apabila ubat atau makanan yang terlibat dihentikan, proses hemolisis berhenti dan pemulihan secara spontan berlaku. Kesan sampingan berpanjangan amat jarang berlaku.


S5 : Apakah maknanya kekurangan G6PD intermedia?


G6PD intermedia adalah suatu keadaan di mana enzim G6PD berkurangan bukannya 100% tetapi di antara 20-80% kekurangan. Pesakit G6PD intermedia harus diberi tunjuk ajar yang serupa sebab risikonya pun hampir serupa dengan pesakit G6PD.

S6 : Bolehkah ibu menyusu badan kepada bayi yang berkurangan G6PD? 
Memang boleh. Ibu yang menyusu tidak harusnya makan ubat yang disenaraikan di bawah.

ok.ni Ubat-ubat yang tidak boleh dimakan oleh pesakit yang mengidap kekurangan g6pd pula ye


Primaquine 

Chloroquine 

Quinine 

Sulfanilamide 

Sulphacetamide 

Sulphapyridine 

Sulphamethoxazole (Bactrim) 

Dapsone 

Nitrofurantoin 

Ciprofloxacin 

Methylene Blue 

Nalidixic Acid 

Napthalene ( Moth balls)*  


lagi satu perkara uma yg anak G6PD ni perlu dielakkan ialah kacang parang....
knp? meh bace info di sini info psl kacang parang & G6PD


Ha..jelas kan....bagaimana pula dengan supplement SHAKLEE ye..terutama ibu2 yang sedang menyusukan bayi yang mempunyai G6PD..


jawapannya;


Boleh ye kwn2..mummy de pengalaman anak G6PD. anak G6PD ni akan mengidap kuning yang lama.hampir 2 bulan jugak lah kita kita jaga pemakanan kita...herba o jamu lansung tak boleh ambil. tp mummy teruskan dengan supplement SHAKLEE semasa berpantang antaranya ESP, VITA-LEA, OSTEMATRIX, VITAMIN C.

disebabkan kuning anak ms tu lambat baik, so mummy memang tak ambil ALFAFA. Selepas 2 bulan berpantang baru mummy berani ambil ALFAFA. IAITU selepas kuning baby betul2 dah tiada.

this my baby..ms ni 1 bln stgh..mmg bam bam penangan ESP.tdo pon lena je..mummy syok boleh berpantang berhoree-horee...

so takde masalah kan..lg pon mmh best ambil shaklee semasa berpantang or sedang menyusukan baby nijadi yang berminat utk pembelian set pantang, mahupon set menyusu or nk makan supplement tp risau baby anda G6PD, boleh pm mummy utk dapatkan konsultasi yang berpatutan utk anda.. 0122817012

#Sharingiscaring
#anakG6PDtakperlubimbang
No comments:

Post a Comment